DNA Stories

Μητρότητα υπό αμφισβήτηση – Αποδείχθηκε «Χίμαιρα» η μητέρα

Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ένα τεστ DNA μπορεί να θέσει υπό διερεύνηση την υπόθεση  μητρότητας εφόσον η ίδια η μητέρα θυμάται να γεννάει το ίδιο της το παιδί! Στις υποθέσεις ελέγχου πατρότητας, η παράμετρος είναι διαφορετική, εφόσον ο ρόλος του πατέρα στη σύλληψη του παιδιού μπορεί εύκολα να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Και όμως συνέβη… Σε ηλικία 21 ετών, μια γυναίκα γέννησε το πρώτο της παιδί και λίγο καιρό αργότερα, χώρισε από το σύζυγό της ενώ είχαν αποκτήσει και άλλα δυο παιδιά. Προκειμένου να αποκτήσει τα προνόμια που δικαιούνταν ως μητέρα τριών παιδιών, η δικαιοσύνη της ζήτησε να προσκομίσει τεστ DNA που να αποδεικνύει τόσο τη πατρότητα όσο και τη μητρότητα των τέκνων της. Η σχέση πατρότητας αποδείχτηκε για τα τρία παιδία και τον πρώην σύζυγο, ωστόσο η μητέρα δέχθηκε ένα ισχυρό σοκ, όταν για τα δύο από τα τρία της παιδιά τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων δεν υποστήριζαν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για την βιολογική τους μητέρα! Η ίδια ήταν απολύτως σίγουρη ότι πρόκειται για τα δικά της παιδιά. Το σύστημα δικαιοσύνης υποψιάστηκε ότι δημιουργήθηκε από την ίδια πλεκτάνη εξαπάτησης,  προκειμένου να ωφεληθεί οικονομικά και την οδήγησε σε δίκη με κίνδυνο ακόμα και την αφαίρεση επιμέλειας των παιδιών της. Το δικαστήριο ζήτησε τη προσέλευση μαρτύρων για την υπόθεση και την επανάληψη του τεστ DNA μητρότητας. Το αποτέλεσμα του τεστ ήταν και πάλι αρνητικό για τη γυναίκα, δηλαδή ότι δε πρόκειται για τη βιολογική μητέρα των τέκνων.

Η απάντηση στο μυστήριο; Η μητέρα ήταν χίμαιρα διδύμων!

Τυπικά σαν έννοια, ο χιμαιρισμός συσχετίζεται περισσότερο με τη ζωολογία και όχι τόσο με το ανθρώπινο είδος. Τα δίδυμα χίμαιρες, είναι πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο είδος, το οποίο εμφανίζεται όταν 2 ξεχωριστά έμβρυα/ζυγωτά στις περιπτώσεις διζυγωτικών διδύμων, συντήκονται στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης και προκύπτει ένα έμβρυο. Μπορεί κανείς να πει, ότι  είναι το αντίθετο γεγονός δημιουργίας των μονοζυγωτικών διδύμων, όπου ένα γονιμοποιημένο ωάριο στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης  χωρίζεται στα δύο. Χίμαιρα λοιπόν ουσιαστικά σημαίνει, ότι το παιδί που γεννήθηκε κουβαλάει 2 τύπους κυττάρων ο καθένας με το δικό του συγκεκριμένο γενετικό μοτίβο. Ανάλογα με τον ιστό που εξετάζεται ως προς την απομόνωση και ανάλυση του γενετικού υλικού, οι χίμαιρες, μπορούν να εμφανίζουν διαφορετικό γενετικό τύπο (πχ άλλο γενετικό τύπο στη ρίζα της τρίχας και άλλον στο αίμα). Οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου,  ιδιαιτέρως για τις εγκληματολογικές έρευνες της αστυνομίας, είναι σοβαρές όπως μπορεί κάποιος να αντιληφθεί.

Ποια είναι η ορολογία για τη «χίμαιρα»?

Είναι ένα πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, το οποίο εκπνέει φωτιά και έχει δημιουργηθεί από τμήματα διαφόρων ζώων, όπως το λιοντάρι, η κατσίκα και το φίδι. Φημολογείται ότι είναι γένους θηλυκού παρά το γεγονός ότι το κεφάλι του προέρχεται από λιοντάρι. Εύστοχα  αυτό το θηρίο, η χίμαιρα, μπορεί να προσομοιωθεί με ένα άτομο που το χαρακτηρίζει το φαινόμενο της άνισης κατανομής των διαφορετικών τύπων DNA στους ιστούς του.