Οδηγός Δειγματοληψίας

Οδηγίες για τη σιελογόνο δειγματοληψία μέσω των DNAlogy-Patrotis-kit®

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας, το DNAlogy-Kit® περιέχει αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στειλεούς, οδηγίες δειγματοληψίας και το έντυπο εντολής.

Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς

Προσοχή:

  • Μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
  • Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή του στειλεού
  • Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο (χρησιμοποιήστε τον ίδιο κωδικό, π.χ. Δείγμα 1).

1. Οδηγίες δειγματοληψίας μέσω μπατονέτας

Βήμα 1: Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2: Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά τον αποστειρωμένο στειλεό συλλογής παρειακού επιχρίσματος.

Βήμα 3: Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή του στειλεού στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε τον προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε παρειά). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 για το ίδιο άτομο με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής.

Βήμα 4: Αφήστε τους στειλεούς να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι στειλεοί στεγνώσουν τοποθετήστε τους ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5: Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA.

https://vimeo.com/39352129

2. Οδηγίες δειγματοληψίας μέσω κάρτας Στυπόχαρτο (FTA card)

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας, το DNAlogy-Kit® περιέχει τις ειδικές κάρτες-στυπόχαρτα (FTA), βαμβακοφόρους στειλεούς, οδηγίες για τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.

Οι ειδικές κάρτες στυπόχαρτα (FTA card) συντηρούν το βιολογικό υλικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά του σε περιπτώσεις εξ αποστάσεως δειγματοληψίας.

→ Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό της παρειάς και να τα εναποθέσουμε πάνω  στην ειδική κάρτα στυπόχαρτο, η οποία θα συντηρήσει  το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.

Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή του στειλεού και το εσωτερικό της κάρτας. Να μην γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.

Βήμα 1: Τοποθετήστε την κάρτα σε μια καθαρή, στεγνή και επίπεδη επιφάνεια. Σημειώστε πάνω στην κάρτα τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2: Αφαιρέστε τον βαμβακοφόρο στειλεό από τη θήκη του.

Βήμα 3: Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό χερούλι του βαμβακοφόρου στειλεού τοποθετήστε τη σπογγώδη άκρη κατά μήκος των ούλων και κάτω από τη γλώσσα μαζεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σάλιο. Εν συνεχεία, τοποθετήστε τη σπογγώδη άκρη μέσα στο στόμα και τρίψτε την στο εσωτερικό της παρειάς για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε στην άλλη παρειά χρησιμοποιώντας την αντίθετη πλευρά της σπογγώδους άκρης.

Βήμα 4: Ανοίξτε προσεκτικά το χάρτινο κάλυμμα της κάρτας για να εμφανιστεί η ρόδινη κυκλική επιφάνεια δειγματοληψίας. Τοποθετήστε και πιέστε (χωρίς να τρίψετε) τη στρογγυλή σπογγώδη άκρη του βαμβακοφόρου στειλεού πάνω στη ρόδινη κυκλική επιφάνεια δειγματοληψίας μέχρι να υγρανθεί εντελώς. Γυρίστε το βαμβακοφόρο στυλεό για να χρησιμοποιήσετε την άλλη πλευρά της σπογγώδους άκρης και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία στην άλλη ρόδινη κυκλική επιφάνεια δειγματοληψίας. Όταν το χρώμα της ρόδινης κυκλικής επιφάνειας δειγματοληψίας αλλάξει από ρόδινο σε λευκό, η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Τοποθετήστε την κάρτα σε στεγνό μέρος και αφήστε την να στεγνώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Απορρίψτε τον βαμαβκοφόρο στειλεό.

Βήμα 5: Όταν η κάρτα στεγνώσει, κλείστε την και επιστρέψτε την στο πλαστικό σακουλάκι που περιέχει το ειδικό ξηραντικό.

Βήμα 6: Στείλτε πίσω στα εργαστήρια της DNAlogy την κάρτα με το βιολογικό υλικό, μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA) χρησιμοποιώντας το φάκελο απάντησης.

https://vimeo.com/39353150

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
         (Δευτέρα – Παρασκευή: 6μμ – 11μμ, Σάββατο & Κυριακή)

   info@dnalogy.eu

   

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας