Ανάλυση Υ Χρωμοσώματος

Γενικές Πληροφορίες

Το Υ χρωμόσωμα αποτελεί μέρος του πυρηνικού DNA και εντοπίζεται αποκλειστικά στα αρσενικά άτομα.  Η δημιουργία ενός γενετικού προφίλ Υ χρωμοσώματος (Υ απλότυπος) στηρίζεται στη μελέτη περιοχών που περιλαμβάνουν μικρές επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες (STR – Short Tandem Repeats), παρουσιάζουν υψηλή ποικιλομορφία στον πληθυσμό ως προς τον αριθμό των επαναλήψεων και δεν κωδικοποιούν καμία πληροφορία για το άτομο.

Το Υ χρωμόσωμα μεταφέρεται  εξολοκλήρου και αποκλειστικά από τον πατέρα στο γιό, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα αρσενικά άτομα μιας οικογένειας με κοινό αρσενικό πρόγονο, φέρουν πανομοιότυπο Υ απλότυπο. Ως εκ τούτου, το Υ χρωμόσωμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς ταυτοποίησης ενός ατόμου αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την ταυτοποίηση της κοινή πατρικής γενιάς ή την κατ’ επιλογή μελέτη του γενετικού υλικού των αρσενικών ατόμων σε ένα μεικτό γενετικό υλικό.

asd

Εφαρμογές

Η ανάλυση των περιοχών Y-STR του χρωμοσώματος Υ χρησιμοποιείται:

  • Εξακρίβωση συγγενικής σχέσης / κοινή πατρική γενιά
  • Μελέτη του γενετικού υλικού που προέρχεται από αρσενικό-/ά άτομο-/α σε περίπτωση συνύπαρξης σε μεικτό γενετικό υλικό με υλικό θηλυκού ατόμου (π.χ. σεξουαλικές επιθέσεις)
  • Απαρίθμηση αρσενικών ατόμων σε ένα μεικτό γενετικό προφίλ

Τεχνολογία

Οι ομάδα των Πραγματογνωμόνων της DNAlogy παρέχει υπηρεσίες συλλογής πειστηρίων, ανίχνευσης και ανάλυσης του Υ χρωμοσώματος από κάθε πηγή βιολογικού υλικού (αίμα, σάλιο, σπέρμα, δέρμα, ιδρώτας, τρίχες, νύχια, σωματικές εκκρίσεις, κ.α.) και από κάθε υπόβαθρο (έγγραφα, επιφάνειες, αποτσίγαρα, οδοντόβουρτσες, τσίχλες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, τροφές, ρούχα, γυαλιά, καπέλα, προφυλακτικά, μαχαίρια, κ.α.).

→ Όλα τα πρωτόκολλα ανάλυσης είναι διαπιστευμένα κατά τα πρότυπα ISO/IEC 17025:2017 και πραγματοποιούνται σε υπερσύγχρονα ρομποτικά συστήματα τελευταίας γενιάς .

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας