Ανάλυση Μιτοχονδριακού DNA

Γενικές Πληροφορίες

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, μόνο το Πυρηνικό DNA είχε μελετηθεί, ωσότου ένας ερευνητής ονόματι Anderson δημοσίευσε το 1981 την πλήρη αλληλουχία του Μιτοχονδριακού DNA. Το Μιτοχονδριακό DNA είναι ένας δεύτερος τύπος γενετικού υλικού που, σε αντίθεση με το πυρηνικό DNA, δεν εντοπίζεται στον πυρήνα αλλά στα μιτοχόνδρια (οργανίδια του κυτταροπλάσματος), είναι πιο ανθεκτικό και απαντάται σε πολύ περισσότερα αντίγραφα ανά κύτταρο.

Το Μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται εξολοκλήρου και αποκλειστικά από τη μητέρα γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα μέλη μιας οικογένειας με κοινό θηλυκό πρόγονο φέρουν πανομοιότυπη αλληλουχία γενετικού υλικού στα μιτοχόνδριά τους. Ως εκ τούτου, το Μιτοχονδριακό DNA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς ταυτοποίησης ενός ατόμου αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την ταυτοποίηση της κοινής μητρικής γενιάς.

Η ανάλυση του Μιτοχονδριακού DNA περιλαμβάνει την μελέτη της αλληλουχίας δύο υπερπολυμορφικών περιοχών (HV1,HV2) με σκοπό την εύρεση νουκλεοτιδίων διαφορετικών από την αλληλουχία αναφοράς του Anderson και να καθορίσουμε έτσι τον τύπο του Μιτοχονδριακού DNA.

Εφαρμογές

Η ανάλυση του Μιτοχονδριακού DNA χρησιμοποιείται:

  • Όταν η ανάλυση του Πυρηνικού DNΑ δεν είναι δυνατή (ποιότητα ή ποσότητα γενετικού υλικού ανεπαρκής)
  • Στις ταυτοποιήσεις πτωμάτων όπου το βιολογικό υλικό έχει φθαρεί από τη σήψη, στις αναλύσεις πολύ παλιών οστών ή σε αναλύσεις με πολύ μικρή ποσότητα βιολογικού υλικού
  • Στις ταυτοποιήσεις τριχών που δεν έχουν ρίζα

Τεχνολογία

Οι ομάδα των Πραγματογνωμόνων της DNAlogy παρέχει υπηρεσίες συλλογής πειστηρίων, ανίχνευσης και ανάλυσης του Μιτοχονδριακού DNA από κάθε πηγή βιολογικού υλικού (αίμα, σάλιο, σπέρμα, δέρμα, ιδρώτας, τρίχες, νύχια, σωματικές εκκρίσεις, κ.α.) και από κάθε υπόβαθρο (έγγραφα, επιφάνειες, αποτσίγαρα, οδοντόβουρτσες, τσίχλες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, τροφές, ρούχα, γυαλιά, καπέλα, προφυλακτικά, μαχαίρια, κ.α.).

→ Η DNAlogy είναι το μοναδικό ελληνικό εργαστήριο που προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης Μιτοχονδριακού DNA για εγκληματολογικούς σκοπούς.

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας