DNA Stories

Η αξία των αναλύσεων DNA στην ποινική δίκη

dnalogy-forensic

Η χρήση επιστημονικών μεθοδολογιών για την ανίχνευση και ανάλυση βιολογικού/γενετικού υλικού, έχει συμβάλλει θεαματικά στην επίλυση των ποινικών υποθέσεων. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις του βιολογικού υλικού παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, οι οποίες, χωρίς αυτές, θα παρέμεναν στο σκοτάδι.

Αφού συλλεχθούν τα κατάλληλα πειστήρια από τον τόπο ενός εγκλήματος μεταφέρονται στο εργαστήριο όπου ξεκινά η μελέτη τους. Πρώτος στόχος είναι η αναζήτηση του βιολογικού υλικού και η ανίχνευση της φύσης του, αν πρόκειται δηλαδή για αίμα, σπέρμα, σάλιο, ούρα ή άλλο βιολογικό υλικό. Η πληροφορία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε υποθέσεις βιασμών η ανίχνευση σπερματικών υγρών είναι στοιχείο μείζονος σημασίας όπως και η ανίχνευση αίματος σε υποθέσεις δολοφονιών. Η ευαισθησία των μεθοδολογιών είναι τέτοια, που σήμερα μπορεί να ανιχνευθεί βιολογικό υλικό ακόμα και αν έχει πλυθεί σχολαστικά με σκοπό την απόκρυψη στοιχείων.

Μετά την ταυτοποίηση του βιολογικού υλικού ακολουθεί η γενετική ανάλυση η οποία οδηγεί στην εξαγωγή του γενετικού προφίλ του ατόμου από το οποίο προέρχεται το υλικό και στον προσδιορισμό του φύλου (αρσενικό/θηλυκό). Κατόπιν σύγκρισης του αποτελέσματος με το γενετικό προφίλ των υπόπτων, μπορεί με ασφάλεια να ταυτοποιηθεί ο δότης του υλικού. Στην περίπτωση όπου ανιχνεύεται γενετικό υλικό περισσότερων του ενός ατόμων, μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτίμηση του αριθμού των συνολικών δοτών καθώς και ειδικότερα εκτίμηση του αριθμού των αρσενικών δοτών, πληροφορία που είναι πολύ χρήσιμη στις περιπτώσεις ομαδικών βιασμών για την απαρίθμηση των δραστών.

Η ανάλυση του DNA αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο στα χέρια της δικαιοσύνης, καθώς οι αναλύσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξαγωγή πληροφοριών και τελικά στην ταυτοποίηση των δραστών με πολλή μεγάλη ακρίβεια. Σε αντίθεση με τις μαρτυρίες στις οποίες υπεισέρχεται ο προσωπικός παράγοντας αλλά και ο χρόνος που ενδέχεται να μεταβάλλουν την αλήθεια, τα αποτελέσματα των αναλύσεων DNA δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και αποτελούν έναν σιωπηλό αλλά ακριβή μάρτυρα των γεγονότων ακόμα και όταν κανένας άλλος μάρτυρας δεν ήταν παρών. Επιπλέον λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας που έχει το DNA σαν υλικό, μπορεί να αναλυθεί ακόμα και αρκετό καιρό μετά τα γεγονότα, διατηρώντας αναλλοίωτες τις πληροφορίες. Έτσι σε υποθέσεις που προκύπτουν νέα ευρήματα, αυτά μπορούν να αναλυθούν ακόμα και αν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, προσθέτοντας συμπληρωματικές πληροφορίες στην υπόθεση σε δεύτερο χρόνο.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται σαφώς η εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή της επιστήμης της Γενετικής στην ποινική δίκη. Η συμβολή αυτή μπορεί να λάβει χώρα είτε σε εργαστηριακό επίπεδο ανάλυσης των πειστηρίων είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την αξιολόγηση της ορθότητας και της καταλληλότητας των μεθοδολογιών που χρησιμοποιήθηκαν. Με την αλματώδη πρόοδο που παρουσιάζει η τεχνολογία και η επιστήμη, οι νέες μεθοδολογίες που προκύπτουν συνεχώς και οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο ευαίσθητες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παλιές υποθέσεις παρέχοντας μια πιο διεισδυτική ματιά η οποία μπορεί είτε να προσθέσει πληροφορίες είτε ακόμα και να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα…

|Αρθρογραφία από τους Δικαστικούς Πραγματογνώμονες της DNAlogy|