Τελευταία Νέα

Κορωνοϊός σε επιφάνειες: 12 Ερωτήσεις + Απαντήσεις σχετικά με τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2

Οι πραγματογνώμονες της Dnalogy απαντούν σε συχνές ερωτήσεις σας.

 1. Τι είναι ο ιός SARSCoV-2 (Covid-19);
  Ο ιός SARS CoV-2 είναι ένα καινούριο στέλεχος κορονoϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2019 στην πόλη Γιουχάν της Κίνας και προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Είναι ιός του αναπνευστικού συστήματος ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του οργανισμού κατά το βήχα και το φτέρνισμα και μέσω της επαφής χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, σε περίπτωση που έχουν έρθει πρώτα σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες.
 2. Τι είναι η δειγματοληψία σε επιφάνειες για την ανίχνευση του ιού SARS CoV-2(COVID-19) και γιατί είναι σημαντική;
  Ανάλογα με το είδος της επιφάνειας*, ο ιός SARS-COV-2 μπορεί να παραμείνει ενεργός από 3 έως 5 ημέρες πάνω στις επιφάνειες  ενώ  πιο πρόσφατες μελέτες καταγράφουν ανίχνευση του ιού έως και 28 ημέρες, με αποτέλεσμα οι επιφάνειες να λειτουργούν ως  πηγή δευτερογενούς μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών πρέπει να ελέγχεται μέσω της δειγματοληψίας των κρίσιμων περιβαλλοντικών επιφανειών κοινής χρήσης. Η δειγματοληψία περιλαμβάνει τη συλλογή υλικού από μια επιφάνεια 25 cm2 με σκοπό τον έλεγχο της παρουσίας  του ιού SARS-CoV-2. Η συλλογή πραγματοποιείται μέσω σάρωσης της επιφάνειας με ειδικούς στειλεούς δειγματοληψίας, οι οποίοι παρέχονται μέσα στο ειδικά σχεδιασμένο DNAlogy-COVID-19 kit.*Χαρτί: 5 ημέρες, Γυαλί: 5 ημέρες , Ξύλο: 4 ημέρες , Πλαστικό: 3 ημέρες , Ατσάλι: 3 ημέρες
 3. Με ποια μέθοδο γίνεται η ανάλυση και πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ;
  Η ανάλυση περιλαμβάνει την εξαγωγή νουκλεϊκών οξέων και τη μοριακή ανίχνευση των γονιδίων N και S του ιού SARS-CoV-2, με τη μέθοδο μοριακής ανίχνευσης, Real-Time PCR. Η μέθοδος χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία (5cp / αντίδραση) γεγονός που επιτρέπει την ανίχνευση ακόμα και ελάχιστων ποσοτήτων του ιού.
 4. Τι προσφέρει το αποτέλεσμα της ανίχνευσης του ιού στις επιφάνειες?
  Το αποτέλεσμα της ανάλυσης παρέχει την πληροφορία σχετικά με την ανίχνευση ή μη του ιού SARS CoV-2 στις επιφάνειες των εγκαταστάσεων σας. Η πληροφορία αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού στις εγκαταστάσεις, τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των πρωτοκόλλων καθαρισμού, την επιβεβαίωση της απουσίας του ιού μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων και των πελατών.
 5. Μπορώ να συλλέξω το δείγμα μόνος μου και να το στείλω για ανάλυση;
  Η δειγματοληψία είναι πολύ απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον πελάτη ή από την ειδική ομάδα των πραγματογνωμόνων της DNAlogy. Σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε μόνοι σας τη δειγματοληψία, η DNAlogy αποστέλλει το ειδικά διαμορφωμένο σετ δειγματοληψίας DNAlogyCOVID-19 kit, το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δειγματοληψία καθώς ;και αναλυτικές οδηγίες. Η δειγματοληψία περιλαμβάνει τη συλλογή υλικού από μια επιφάνεια 25 cm2 μέσω σάρωσης με βαμβακοφόρο στειλεό ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείται στο ειδικό φιαλίδιο μεταφοράς. Πάνω σε κάθε φιαλίδιο αναγράψτε τον αριθμό του δείγματος. Κάθε φιαλίδιο τοποθετείται σε ξεχωριστό σακουλάκι και όλα μαζί στην ειδική συσκευασία μεταφοράς βιολογικών υλικών με σκοπό την ασφαλή αποστολή του στα εργαστήρια μας. Πριν την αποστολή σιγουρευτείτε ότι όλα τα σακουλάκια και τα φιαλίδια μεταφοράς είναι καλά σφραγισμένα.
 6. Ποια Μέτρα Ατομικής Προστασίας απαιτούνται κατά τη δειγματοληψία;
  Σε περίπτωση παρουσίας του ιού στο χώρο, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του. Κατά τη δειγματοληψία είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των οδηγιών δειγματοληψίας, η χρήση γαντιών (περιέχονται στο DNAlogy-COVID-19 kit) και μάσκας.
 7. Τι έντυπα πρέπει να συμπληρώσω?
  Στο συνοδευτικό έντυπο συμπληρώστε: α) την περιγραφή των σημείων δειγματοληψίας, φροντίζοντας για τη σωστή αντιστοιχία με τις ετικέτες των φιαλιδίων, β) πληροφορίες για το χώρο (π.χ. τελευταίο καθαρισμός, μέσα καθαρισμού κτλ), γ) στοιχεία επικοινωνίας. Τοποθετήστε  το έντυπο εξωτερικά, στο πίσω μέρος της συσκευασίας μεταφοράς βιολογικών υλικών.
 8. Σε τι συνθήκες θερμοκρασίας πρέπει να αποσταλεί το δείγμα;
  Δεν απαιτούνται ειδικές συνθήκες συντήρησης του δείγματος κατά την αποστολή καθώς χρησιμοποιείται ειδικό υγρό συντήρησης του δείγματος εντός του φιαλιδίου. Το δείγμα αποστέλλεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 9. Σε πόσο διάστημα θα λάβω το αποτέλεσμα;
  Τα αποτελέσματα παραδίδονται σε 24 έως 72 ώρες.
 10. Με ποιόν τρόπο μπορώ να παραλάβω τα αποτελέσματα μου?
  Τα αποτελέσματα μπορούν να παραληφθούν από τα εργαστήριά μας, να ανακοινωθούν τηλεφωνικά ή να αποσταλούν μέσω email, courier.
 11. Τι είναι η πιστοποίηση “COVID-19 CONTROLLED on surfaces”;
  Η πιστοποίηση “COVID-19 CONTROLLED on surfaces” δίδεται σε ένα χώρο ο οποίος έχει ελεγχθεί για τις κρίσιμες περιβαλλοντικές επιφάνειες κοινής χρήσης σε διαδοχικές επισκέψεις της ειδικήςομάδας πραγματογνωμόνων της DNAlogy και δεν έχει ανιχνευθεί σε αυτές ο ιός SARS-CoV-2. Η συνεχής απουσία του ιού από ένα χώρο σημαίνει ότι στο χώρο αυτό λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία ή/και τον καθαρισμό των επιφανειών.
 12. Γιατί να διαλέξω τα εργαστήρια DNAlogy για την διενέργεια της ανίχνευσης του ιού SARS Cov-2 στις επιφάνειες;
  Η DNAlogy είναι το πρώτο ελληνικό, διεθνών προδιαγραφών εργαστήριο ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) (Αρ. πιστ. 892-3)  κατά το Πρότυπο Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISOEC 17025:2017 για το σύνολο των δικανικών δοκιμών ανάλυσης DNA (ανίχνευση βιολογικού υλικού, ανάλυση και ταυτοποίηση ανθρώπινου DNA). Έχοντας πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή συστημάτων ποιότητας στις εργαστηριακές αναλύσεις, η DNAlogy εγγυάται την απόλυτη εγκυρότητα στα αποτελέσματα που παραδίδει.