Στις μέρες μας το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί την κοινωνία και κατά συνέπεια η διαδικασία επανένωσης των οικογενειών αυτών είναι μείζονος σημασίας. Εάν κατά τη διαδικασία αυτή, της επανένωσης οικογένειας, στην μετακίνηση των συγγενικών ατόμων από χώρα σε χώρα, εμπλέκεται ένα ασυνόδευτο ανήλικο (συνήθως φιλοξενείται σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών) και κάποιο μέλος της οικογένειάς του (γονέας, αδερφός/ή, θείος/α, παππούς/γιαγιά) βρίσκεται νόμιμα σε κάποιο κράτος του Δουβλίνο ΙΙΙ, το κράτος αυτό είναι υπεύθυνο να εξετάσει την αίτησή του εφόσον είναι προς το μείζον συμφέρον του. Το βασικό κριτήριο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της υπευθυνότητας είναι οι οικογενειακοί δεσμοί, η εξακρίβωση δηλαδή της βιολογικής συγγένειας.
Τα εργαστήρια της DNAlogy παρέχουν τη δυνατότητα αυτή, της εξακρίβωσης των βιολογικών δεσμών μέχρι και 6ου βαθμού, χάρη στη δυνατότητα ανάλυσης έως και 44 αυτοσωμικών γενετικών δεικτών καθώς επίσης και την ανάλυση Υ και Χ χρωμοσώματος, για πιο απαιτητικές υποθέσεις. Όσο πιο μακρινή είναι μια συγγένεια, τόσο μειώνεται η ομοιότητα μεταξύ του γενετικού υλικού των συγγενών και τόσο αυξάνεται ο αριθμός των γενετικών δεικτών που χρειάζεται να αναλυθούν προκειμένου να προκύψει ένα ασφαλές αποτέλεσμα ισχυρής ένδειξης και να γίνει αποδεκτό από το αρμόδιο κράτος μέλος του κανονισμού που είναι υπεύθυνο για την εξέταση του αιτήματος. Μέχρι σήμερα, οι Δικαστικοί Πραγματογνώμονες της DNAlogy έχουν συγγράψει δεκάδες Πραγματογνωμοσύνες στα πλαίσια υποθέσεων οικογενειακής επανένωσης μέσω του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος και της προσφυγικής χρήσης.
To εύλογο ερώτημα το οποίο δημιουργείτε σε αυτές τις περιπτώσεις υποθέσεων, είναι το γεγονός ότι τα άτομα αυτά διαμένουν σε διαφορετικά μήκη και πλάτη ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας να γίνει η ταυτοποίηση των συμμετεχόντων από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες των εργαστηρίων μας. Ο προβληματισμός αυτός, οδήγησε την επιστημονική μας ομάδα να δημιουργήσει ένα νέο πρωτόκολλο δειγματοληψίας εξ αποστάσεως το οποίο προβλέπει την βιντεοσκόπηση της διαδικασίας και έτσι γίνεται απλή και γρήγορη ενώ παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των Δικαστικών Πραγματογνωμόνων των εργαστηρίων μας.