Διεθνής Επιστημονική Ομάδα

aaas
Διδάκτωρ Γενετιστής, Μοριακός Βιολόγος

Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος

Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος DNAlogy
Πραγματογνώμων των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA

Ο Φιτσιάλος Γιώργος είναι Διδάκτωρ Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Nice Sophia Antipolis στη Γαλλία στο οποίο πραγματοποίησε το σύνολο των πανεπιστημιακών του  σπουδών αλλά και του επιστημονικού του έργου (με υποτροφίες των Γαλλικών Υπουργείων Υγείας και Έρευνας), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκπονηθεί στον δημόσιο ιατρικό ερευνητικό οργανισμό INSERM (The French National Institute of Health and Medical Research). Στη συνέχεια συνεργάστηκε με την  σημαντικότερη επιστημονική ομάδα στο τομέα ταυτοποιήσεων DNA στη Γαλλία και το εργαστήριο της IGNA (Institut Génétique Nantes Atlantique), στο οποίο εξειδικεύτηκε στις τελευταίες τεχνολογίες ανάλυσης/ταυτοποίησης DNA και ανίχνευσης βιολογικών στοιχείων (εγκληματικές έρευνες, αστικές υποθέσεις).

Το 2009 επιστρέφει στην Ελλάδα μεταφέροντας κεφάλαια και τεχνογνωσία από την Γαλλία για να ιδρύσει τo εργαστήριo της DNAlogy το πρώτο εξειδικευμένο ελληνικό, ιδιωτικό, διαπιστευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο εργαστήριο διεκπεραίωσης πραγματογνωμοσυνών στις υποθέσεις που χρειάζεται ανάλυση DNA, το επονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA», με σκοπό τη κάλυψη των νέων αναγκών στο τομέα των αναλύσεων DNA και την εναρμόνιση της ελληνικής πρακτικής με τε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές όπου εγγράφεται στις επίσημες λίστες Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας όλης της Ελλάδος και ξεκινάει τη διεκπεραίωση υποθέσεων ποινικής και αστικής φύσεως για την Δικαιοσύνη. Από το 2016, ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος είναι Πραγματογνωμόνων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (International Criminal Court of LA HAYE) σε θέματα Ταυτοποίησης Βιολογικού Υλικού και Ανάλυσης DNA.

Ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των εργαστηρίων γενετικής DNAlogy και εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πιο σύγχρονες επιστημονικές τεχνολογίες, ο Δρ. Φιτσιάλος εργάστηκε μέχρι σήμερα στην επίλυση δεκάδων υποθέσεων, όπως η υπόθεση εξαφάνισης του Μάριου Παπαγεωργίου που παρουσιάστηκε από την εκπομπή «Φως στο τούνελ» και συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος είμαι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικανικής Γενετικής “International Society for Forensic Genetics”, μέλος του γαλλόφωνου γκρουπ της Διεθνούς Ένωσης Δικανικής Γενετικής “Groupe Francophone International Society for Forensic Genetics”, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενετικής του Ανθρώπου “European Society of Human Genetics” και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Εγκληματολογικών Επιστημών “Hellenic Association of Forensic Sciences”.

Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, ο Δρ. Φιτσιάλος Γιώργος έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στους περισσότερους δικηγορικούς συλλόγους στην Ελλάδα (Δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Χανίων, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Καβάλας, κ.α.) και σε πολλούς στο εξωτερικό (Κύπρος, Ευρώπη, Αφρική), σε πολλές ενώσεις νομικών (Ένωση Ελλήνων Νομικών «e-themis», Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, κ.α.), ενώ έχει συγγραφικό έργο επί θεμάτων δικανικής γενετικής σε διάφορα επιστημονικά συγγράμματα (Karantzali et al. The effect of FBI CODIS Core STR Loci expansion on familial DNA database searching Forensic Sci Int Genet. 2019 Nov;43:102129).