Απομόνωση Γενετικού Υλικού (DNA) από οστά και δόντια

Γενικές Πληροφορίες

Τα εργαστήρια της DNAlogy, καινοτομώντας στο πεδίο των γενετικών αναλύσεων και ταυτοποίησης DNA, ανέπτυξαν και εφάρμοσαν μια νέα πανίσχυρη τεχνική απομόνωσης DNA από οστά και δόντια. Η τεχνική αυτή  είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την επίλυση υποθέσεων στις οποιές εμπλέκονται άτομα τα οποία έχουν απεβιώσει,  καθώς τα οστά και τα δόντια  αποτελούν τη μοναδική πηγή γενετικού υλικού ενός ατόμου μετά το θάνατό του. H εφαρμογή του νέου καινοτόμου πρωτοκόλλου απομόνωσης γενετικού υλικού από οστά, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα εργαστηριακά μέσα επιτρέπει στους επιστήμονες της DNAlogy να ταυτοποιήσουν το DNA ακόμα και πάρα πολύ παλιών οστών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

f1

Εφαρμογές

  • Ταυτοποίηση ενός ατόμου μετά θάνατον, σε περιπτώσεις εγκλημάτων, δυστυχήματος ή μαζικής καταστροφής όπου δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος αναγνώρισης του.
  • Ταυτοποίηση των οστών σε περιπτώσεις μπερδέματος σκελετών ή/και σκελετικών υπολειμμάτων κατά τη διάρκεια εκταφής σε νεκροταφεία.
  • Εξακρίβωση βιολογικών δεσμών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας (τεστ πατρότητας, μητρότητας, αδερφών κτλ) όπου το υπό αμφισβήτηση μέλος δεν βρίσκεται εν ζωή.

Ποιότητα του γενετικού Υλικού των οστών

Το DNA αρχίζει να αποικοδομείται αμέσως μετά το θάνατο των κύτταρων, ωστόσο, συχνά παραμένει αναλλοίωτο στα οστά και τα δόντια εξαιτίας της άκαμπτης δομής των ιστών αυτών, η οποία παρέχει επιπλέον προστασία.  Παρόλα αυτά, τη ποιότητα του γενετικού υλικού που απομονώνεται από ένα οστό επηρεάζει αναμφισβήτητα η εκτεταμένη φθορά του από το χρόνο και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται (υγρασία, PH, θερμοκρασία, σύσταση εδάφους, επίπεδα οξυγόνου, μικροοργανισμοί κτλ). Επιπλέον, εγγενείς παράγοντες όπως είναι ο τύπος και η πυκνότητα των οστού μπορούν να συμβάλουν στην ευνοϊκή διατήρηση του DNA.

Επιλογή οστού για ανάλυση

Αρχικά, το ενδεχόμενο κατά το οποίο υπάρχει σάρκα ακόμη πάνω στο οστό ή μυελός μέσα σε αυτό θα αποτελέσει  την ιδανική επιλογή δείγματος προς ανάλυση. Για τη συνέχεια, δεδομένου οτι το μέγεθος και η πυκνότητα των οστών  είναι παράγοντες  που μπορούν να επηρεάσουν τη διατήρηση του DNA, επιλέγουμε τα μεγαλύτερα οστά (μακρά οστά) και κυρίως το μηριαίο οστό. Αμέσως επόμενη επιλογή αποτελούν τα δόντια λόγω ακαμπτότητας του ιστού και ακολουθούν τα μικρότερα οστά τα οποία δεν είναι τόσο πυκνά και σπογγώδη (οστά της λεκάνης, πλευρά, βραχιόνιο και κρανίο). Σε κάθε περίπτωση οι Πραγματογνώμονες των εργαστηρίων της DNAlogy μπορούν να αξιολογήσουν και να συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους για την επιλογή του καταλληλότερου δείγματος οστού προς ανάλυση.

Τεχνολογία

Η DNAlogy είναι  εξοπλισμένη με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και στον τομέα ανάλυσης  DNA  από  δείγματα οστού και δοντιών, τα οποία, εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους  χρήζουν ειδικής επεξεργασίας.  Η εξαγωγή του DNA απαιτεί την εφορμογή ευαίσθητων τεχνικών,  προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά των δειγμάτων αυτών, η οποία επιτευχθεί  με την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων δειγματοληψίας και τεχνικών ανάλυσης τόσο με τη χρήση εμπορικών κιτ, όσο και τη χρήση οργανικών διαλυτών ακολουθώντας πάντα μεθοδολογίες  σύμφωνες με τους διεθνείς επιστημονικούς  κανόνες.

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Επιστημονική μας Ομάδα στη διάθεσή σας 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα

   Λεωφ. Βουλιαγμένης 98 Γλυφάδα 166 74

   Τηλ.: 210 9650 370

   Fax: 210 9650 370

   Κινητό: 6987383417
          *για επείγουσες υποθέσεις

   info@dnalogy.eu

     

Επικοινωνήστε μαζί μας