Υποθέσεις στα media

Το διπλό φονικό στην Κρήτη: Πώς έσπασαν τα ισόβια στο δεύτερο βαθμό

gun-crime

Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου Κρήτης έλαβε χώρα η διπλή δολοφονία. Λόγω παλαιάς διαμάχης, το θύμα εισέβαλε στο κρεοπωλείο του Γεώργιου Κοκολογιάννη όπου βρισκόταν ο ίδιος και ο γιός του. Υστέρα από έντονο διαπληκτισμό και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, πατέρας και γιός τραυματίστηκαν από σφαίρες όπλου. Στη συνέχεια, ο Γεώργιος Κοκολογιάννης χρησιμοποιώντας την καραμπίνα του, στράφηκε εναντίον του θύματος τραυματίζοντάς το θανάσιμα ενώ τα σκάγια τραυμάτισαν επίσης θανάσιμα και ένα δεύτερο άτομο που καθόταν σε παρακείμενο καφενείο. Σε πρώτο Βαθμό, ο Γεώργιος Κοκολογιάννης καταδικάστηκε σε ισόβια για τη διπλή δολοφονία, διαμάχη ξέσπασε όμως ως προς τον χρήστη του όπλου με το οποίο είχαν αρχικά τραυματιστεί πατέρας και γιός. Η οικογένεια Κοκολογιάννη υποστήριξε πως το όπλο χρησιμοποιήθηκε από το θύμα και πως οι ίδιοι ήταν σε άμυνα αφού τους απείλησε με αυτό, ενώ η οικογένεια του θύματος υποστήριξε πως το όπλο χρησιμοποιήθηκε από τον υιό Κοκολογιάννη.

Προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα του χρήστη του όπλου, μελετήθηκαν από τον Τεχνικό Σύμβουλο τα ευρήματα των αναλύσεων DNA. Με βάση την έκθεση πραγματογνωμοσύνης ο Κοκολογιάννης Γεώργιος και ο γιός του δεν ανιχνεύθηκαν επάνω στο όπλο, ενώ ανιχνεύθηκε αίμα του θύματος.

Η θεωρία ότι το αίμα του θύματος εναποτέθηκε εκεί δευτερογενώς (και όχι από επαφή του με αυτό) και κάλυψε το DNA αφής του Κοκολογιάννη καταρρίφθηκε, αφού στο όπλο ανιχνεύθηκε και έτερο άτομο το οποίο αναμφισβήτητα έπιασε το όπλο και τα ίχνη του δεν καλύφθηκαν από το αίμα. Η εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων από τον Τεχνικό Σύμβουλο Δρ. Φιτσιάλο Γεώργιο στην αίθουσα του Δικαστηρίου και κυρίως η επεξήγηση της συμβατότητάς τους ή μη με τα σενάρια που τέθηκαν από τους αντίδικους, ανέτρεψε τα αρχικά δεδομένα και με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου, η ποινή μειώθηκε από ισόβια σε 23 έτη κάθειρξη.