DNA Stories

Κάνναβη (THC): Ο ορισμός και η κλινική σημασία της.

Η κάνναβη, επίσης γνωστή ως μαριχουάνα, είναι ένα φυσικό ψυχοτρόπο φάρμακο που παράγεται από μέρη του φυτού κάνναβης και χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κύρια δραστική ουσία είναι η Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η κατανάλωση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις όπως χαλάρωση, ευφορία, αυξημένη όρεξη φαγητού, συγκέντρωση και δημιουργικότητα. Ωστόσο, η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ναυτία, άγχος, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, παραισθήσεις, παράνοια και ψύχωση. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χρήση της στην εφηβεία, μπορεί να επηρεάσει τις αναπτυξιακές λειτουργίες καθώς ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε περίοδο νευρολογικής ωρίμανσης και είναι ευάλωτος στην τοξική δράση της Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Η κάνναβη είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παράνομες ουσίες που κυκλοφορεί σε διάφορα κράτη του κόσμου. Σαν «ναρκωτικό του δρόμου» μπορεί να πουληθεί κυρίως ως μαριχουάνα (ανθισμένες κορυφές του θηλυκού φυτού) ή χασίσι (φυτική ρητίνη). Η πιο κοινή μέθοδο κατανάλωσης της κάνναβης είναι το κάπνισμα τσιγάρου ή ως τροφή με την προσθήκη της σε κέικ. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Η συγκέντρωση της THC καθορίζει τη δραστικότητα της μαριχουάνας. Μετά την λήψη της ουσίας, είτε με εισπνοή είτε με κατάποση, η THC μεταβολίζεται ραγδαία από το ήπαρ στον κύριο μεταβολή της Δ9-THC-9-καρβοξυλικό οξύ (ΔCOOH-THC). Οι μεταβολίτες της THC μπορούν να ανιχνευθούν 1-2 εβδομάδες μετά την κατανάλωση μαριχουάνας ανάλογα τον τρόπο χορήγησης, την δραστικότητα της THC αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσης του χρήστη. Ο χρόνος ανίχνευσης της κάνναβης στα ούρα μπορεί να είναι από 2 μέχρι και 30 ημέρες μετά την τελευταία κατανάλωση, σε αντίθεση με δείγματα σιέλου που είναι μόλις 4 με 6 ώρες, και στο αίμα μπορεί να ανιχνευτεί μέχρι και 2 εβδομάδες μετά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα τοξικολογικής ανάλυσης σε τρίχες όπου το παράθυρο ανίχνευσης είναι από 7 ημέρες έως χρόνια ανάλογα με το μήκος της τρίχας κεφαλής που διαθέτει το υπό εξεταζόμενο άτομο.