ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

ΑΝΑΛΥΣΗ Y ΧΡΩΜΑΣΩΜΑΤΟΣ
DNAlogy

Menu

Οδηγίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ DNAlogy-kit®
39352129

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας σας παρέχουμε εντελώς δωρεάν τα DNAlogy-kit που περιέχουν τους αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στυλεούς, οδηγίες για την τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα (in sterilized cotton swab), η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας.
Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο.

Βήμα 1
Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής της μπατονέτας τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένη μπατονέτα συλλογής στοματικού επιχρίσματος.

Βήμα 3
Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή της μπατονέτας στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε την προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάγουλο). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής με τον κωδικό «Δείγμα 1».

Βήμα 4
Αφήστε τις μπατονέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου, και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι μπατονέτες στεγνώσουν τοποθετήστε τες ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA).

ΑΝΑΛΥΣΗ Y ΧΡΩΜΑΣΩΜΑΤΟΣ

Οι περιοχές Y-STR είναι συγκεκριμένες μεταβλητές περιοχές του χρωμοσώματος Υ. Η μεταβίβαση αυτών των χαρακτηριστικών γίνεται μέσω της πατρικής γενιάς, που σημαίνει ότι όλοι οι αρσενικοί απόγονοι της ίδιας πατρικής γενιάς έχουν τον ίδιο Υ απλότυπο.

Η ανάλυση των περιοχών Y-STR του χρωμοσώματος Υ χρησιμοποιείται:

Α) Στις υποθέσεις των Σεξουαλικών Επιθέσεων και Βιασμών:
1. επιτρέπει την απαρίθμηση των ατόμων που είχαν σεξουαλική επαφή με το θύμα.
2. επιτρέπει την ταυτοποίηση του βιαστή, ακόμα και όταν σε ένα ανάμεικτο γενετικό αποτύπωμα τα γυναικεία κύτταρα είναι κατά πολύ περισσότερα από τα ανδρικά.

Β) Ταυτοποίηση πτωμάτων/ Ταυτοποίηση πατρότητος χωρίς πατέρα εν ζωή:
1. Η ανάλυση των περιοχών Y-STR του χρωμοσώματος Υ μπορεί να επιτρέψει την ταυτοποίηση ενός πτώματος ή ενός ατόμου του οποίου δεν υπάρχουν κοντινοί συγγενείς (γονείς, αδέλφια…), ταυτίζοντας τους αντρικούς οικογενειακούς δεσμούς μεταξύ μακρινών συγγενών.