ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ DNA
DNAlogy

Menu

Οδηγίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ DNAlogy-kit®
39352129

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας σας παρέχουμε εντελώς δωρεάν τα DNAlogy-kit που περιέχουν τους αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στυλεούς, οδηγίες για την τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα (in sterilized cotton swab), η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας.
Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο.

Βήμα 1
Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής της μπατονέτας τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένη μπατονέτα συλλογής στοματικού επιχρίσματος.

Βήμα 3
Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή της μπατονέτας στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε την προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάγουλο). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής με τον κωδικό «Δείγμα 1».

Βήμα 4
Αφήστε τις μπατονέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου, και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι μπατονέτες στεγνώσουν τοποθετήστε τες ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA).

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ DNA

Το πυρηνικό DNA βρίσκεται στον πυρήνα όλων των κυττάρων και αποτελεί το κύριο συστατικό των χρωμοσωμάτων (βλέπε § τι είναι DNA). Κληρονομείται από τον πατέρα και την μητέρα, και επιτρέπει τον γενετικό προσδιορισμό του κάθε ατόμου.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευση των γενετικών αποτυπωμάτων, μελετά καθορισμένες ακωδικοποίητες περιοχές του DNA τύπου STR («Short Tandem Repeat» = μικρές επαναληπτικές αλληλουχίες (νουκλεοτιδίων)) οι οποίες είναι γνωστές για την μεγάλη ποικιλομορφία τους από το ένα άτομο στο άλλο. Σε κάθε περιοχή του DNA μετράμε τον αριθμό των STR, και αυτό για κάθε μισό του χρωμοσώματος (το μισό χρωμόσωμα κληρονομείται από τον πατέρα και το άλλο μισό από την μητέρα). Η ανάλυση πολλών περιοχών του DNA (τουλάχιστον 16) τύπου STR καθορίζει το γενετικό αποτύπωμα (γενετικό προφίλ) του κάθε ατόμου το οποίο στατιστικά απαντάται μόνο μία φορά στα 180 δισεκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί πλέον την πιο αποδεκτή μέθοδο παγκοσμίως.

 -Χάρη στην τεχνολογία της, η DNAlogy μπορεί να εξάγει πυρηνικό DNA από οποιοδήποτε βιολογικό υλικό (αίμα, σίελο, σπέρμα, δέρμα, ιδρώτα, τρίχα, ρινικές εκκρίσεις, κτλ.) και πιθανό υπόβαθρο (αποτσίγαρα, οδοντόβουρτσες, τσίχλες, προϊόντα διατροφής, μπουκάλια, ποτήρια, χτένες μαλλιών, ρούχα, κουκούλες, γάντια, όπλα, μαχαίρια, εσώρουχα, προφυλακτικά, κτλ)

Η ανάλυση του Πυρηνικού DNA χρησιμοποιείται:

παγκοσμίως για την δημιουργία των εθνικών αρχείων γενετικών αποτυπωμάτων (γενετικές ταυτότητες)

  • για τα τεστ συγγένειας (τεστ πατρότητος, μητρότητος, αδερφών, τεστ ταυτοποίησης πτωμάτων…)
  • για τις υποθέσεις σεξουαλικού χαρακτήρα (ταυτοποίηση Πυρηνικού DNA από εσώρουχα, προφυλακτικά, σεντόνια…)
  • για τις υποθέσεις εγκλημάτων και διαφόρων άλλων αδικημάτων (ταυτοποίηση Πυρηνικού DNA από τσιγάρα, τσίχλες, σπόρους φρούτων, προϊόντα διατροφής, μπουκάλια, ποτήρια, κουτάλια, οδοντόβουρτσες, χτένες μαλλιών, γάντια…)
  • για τις υποθέσεις ληστειών με όπλα (ταυτοποίηση Πυρηνικού DNA από κουκούλες, όπλα, σφαίρες…)

- Το πυρηνικό DNA είναι το πιο προσδιοριστικό DNA, δηλαδή αυτό που προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατότητα ταυτοποίησης. Όσο πιο πολύ βιολογικό υλικό υπάρχει (αίμα, σπέρμα, σάλιο, ιδρώτας…), τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να εξάγουμε το πυρηνικό DNA. Ωστόσο, το πυρηνικό DNA είναι αρκετά ευάλωτο στις περιβαλλοντικές συνθήκες, και κατά συνεπεία οι δειγματοληψίες πρέπει να προφυλάσσονται από την υγρασία, το φως και τις ακαθαρσίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε στην συλλογή, τον τρόπο συντήρησης και αποστολής των δειγμάτων στο εργαστήριο μας.