ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

Menu

Οδηγίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ DNAlogy-kit®
39352129

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας σας παρέχουμε εντελώς δωρεάν τα DNAlogy-kit που περιέχουν τους αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στυλεούς, οδηγίες για την τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα (in sterilized cotton swab), η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας.
Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο.

Βήμα 1
Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής της μπατονέτας τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένη μπατονέτα συλλογής στοματικού επιχρίσματος.

Βήμα 3
Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή της μπατονέτας στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε την προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάγουλο). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής με τον κωδικό «Δείγμα 1».

Βήμα 4
Αφήστε τις μπατονέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου, και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι μπατονέτες στεγνώσουν τοποθετήστε τες ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA).

FAQ
Γιατί να προτιμήσετε την DNAlogy?

• ΠοιότηταΤα εργαστήρια της DNAlogy είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό  Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.)   (Αρ. πιστ. 892)  κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC  17025:2005 για το σύνολο των δικανικών δοκιμών  ανάλυσης DNA (ανίχνευση βιολογικού υλικού,  ανάλυση και ταυτοποίηση DNA), και για το σύνολο των DNA τεστ εξακρίβωσης Βιολογικής  Συγγένειας (DNA τεστ συγγένειας 1ου, 2ου, 3ου, έως 6ου βαθμού). Παράλληλα, πιστοποιούνται κάθε χρόνο από το Διεθνή Εξωτερικό Οργανισμό Ελέγχου Ποιότητας GEDNAP και από τον διεθνή οργανισμό δικανικής γενετικής ISFG (International Society for Forensic Genetics), για την αρτιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων στις δικανικές, ιατροδικαστικές αναλύσεις  DNA.

• Υψηλά πρότυπα: Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στα εργαστήρια της DNAlogy για την ανάλυση των δειγμάτων είναι αυτοματοποιημένες και πραγματοποιούνται με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων ελαχιστοποιώντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους και εξασφαλίζοντας γρήγορες, έγκυρες και οικονομικές αναλύσεις. Όλο το προσωπικό της DNAlogy, τόσο στο Διοικητικό όσο και στο Εργαστηριακό Τμήμα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων ώστε να μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα δείγματά σας διαχειρίζονται με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και επιστημονική εξειδίκευση, μέσα και έξω από το εργαστήριο..

• Εχεμύθεια και διακριτικότητα: Στη DNAlogy, όλες οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με απόλυτη διακριτικότητα και εχεμύθεια και τα αποτελέσματα είναι άκρως εμπιστευτικά. Κατά την παραλαβή των δειγμάτων, αυτά σημαίνονται με έναν μοναδικό γραμμωτό κώδικα (barcode) ο οποίος τα ακολουθεί σε όλα τα στάδια της ανάλυσης, διατηρώντας έτσι την απόλυτη ανωνυμία τους.

• Δειγματοληψία σάλιου: Η συλλογή του βιολογικού υλικού πραγματοποιείται με την απλή τριβή της παρειάς του μάγουλου, με τη χρήση ειδικών αποστειρωμένων βαμβακοφόρων στυλεών. Σε αντίθεση με τη δειγματοληψία αίματος που είναι επώδυνη και παρεμβατική, η δειγματοληψία σάλιου είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη και κυρίως μη παρεμβατική διαδικασία.

• Αξιοπιστία: Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που παραδίδει η DNAlogy είναι 100%. Χρησιμοποιώντας για τις αναλύσεις 17-24 διεθνώς αναγνωρισμένους γενετικούς δείκτες και πραγματοποιώντας κάθε στάδιο της ανάλυσης με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και κανόνες, η DNAlogy εγγυάται την απόλυτη αξιοπιστία στα αποτελέσματα που παραλαμβάνετε. 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τι είναι η Γενετική Ταυτότητα?

Το DNA του κάθε ανθρώπου είναι η απαρχή της ύπαρξής του, το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί για τη δημιουργία της ζωής...

Το DNA κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό και τον ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο άνθρωπο. Ανάμεσα στις περιοχές των γονιδίων που κωδικοποιούν τα φυσικά μας χαρακτηριστικά και μοιάζουν μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχουν ακωδικοποίητες περιοχές που δε φέρουν καμία πληροφορία και οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα πολυμορφισμού. Έτσι, μελετώντας 16 - τουλάχιστον - τέτοιες περιοχές, μπορούμε να δημιουργήσουμε το «Γενετικό Προφίλ» ενός ατόμου που του προσφέρει τη μοναδικότητά του στη γη.

*Οι περιοχές αυτές θα πρέπει να είναι διεθνώς αναγνωρισμένες για ένα έγκυρο και μοναδικό προφίλ.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Πόσα είδη τεστ πατρότητας προσφέρει η DNAlogy και ποία η διαφορά?

Η DNAlogy σας δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε 2 διαφορετικά αλλά εξίσου γρήγορα και ακριβή DNA τεστ πατρότητας.

DNA Τεστ πατρότητας ιδιωτικής ισχύος όταν κάποιος αναζητά τη γενετική απόδειξη της πατρότητας ενός τέκνου. Η δειγματοληψία σάλιου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα εργαστήρια της DNAlogy από το προσωπικό του εργαστηρίου είτε από εσάς στο χώρο σας, καθώς δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ στη συνέχεια τα δείγματα αποστέλλονται σε εμάς. Η συμμετοχή της μητέρας στο DNA τεστ ιδιωτικής ισχύος είναι επιθυμητή αλλά προαιρετική. Μπορείτε να προμηθευτείτε το σετ δειγματοληψίας DNAlogy-Patrotis-kit® από το πλησιέστερο σε εσάς φαρμακείο του δικτύου μας.

DNA Τεστ πατρότητας με δικαστική ισχύ για τη νομική απόδειξη της πατρότητας ή της μη πατρότητας. Στη περίπτωση αυτή η δειγματοληψία σάλιου πραγματοποιείται απαραιτήτως από τους Δικαστικούς Πραγματογνώμονες του κέντρου μας (ή άλλο πιστοποιημένο από εμάς φορέα, π.χ. δικηγόρο, συμβολαιογράφο, γιατρό κ.α.) και είναι απαραίτητη η συμμετοχή της μητέρας αν πρόκειται για ανήλικο τέκνο. Η DNAlogy μπορεί να σας εκπροσωπήσει στα ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια για την επεξήγηση των αποτελεσμάτων αν αυτό απαιτηθεί, χάρη στην διεθνή επιστημονική ομάδα των Πραγματογνώμων της.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πώς χρησιμοποιείται το DNA για την απόδειξη ή τον αποκλεισμό της πατρότητας?

Το DNA κάθε ατόμου προέρχεται κατά 50% από το βιολογικό του πατέρα και κατά 50% από τη βιολογική του μητέρα. Σε κάθε DNA τεστ πατρότητας ελέγχονται τουλάχιστον 16 γενετικοί δείκτες και για κάθε γενετικό δείκτη, κάθε άτομο φέρει 2 αντίγραφα (αλληλόμορφα), ένα πατρικής και ένα μητρικής προέλευσης. Εφόσον κατά την εξέταση το τέκνο παρουσιάσει αλληλόμορφα τα οποία δεν ταυτοποιούνται με τον υποτιθέμενο πατέρα, τότε η πιθανότητα πατρότητας αποκλείεται πλήρως (100%). Εφόσον κατά την εξέταση το τέκνο παρουσιάσει αλληλόμορφα τα οποία ταυτίζονται με εκείνα του πατέρα, τότε η πιθανότητα πατρότητας υπολογίζεται μαθηματικά με βάση τη συχνότητα των συγκεκριμένων αλληλομόρφων στο γενικό πληθυσμό και θεωρείται πρακτικά αποδεδειγμένη όταν ξεπεράσει το 99.99%.

Πόσο έγκυρα είναι τα αποτελέσματα?

Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που παραδίδει η DNAlogy είναι 100%. Χρησιμοποιώντας για τις αναλύσεις 16-23 διεθνώς αναγνωρισμένους γενετικούς δείκτες και πραγματοποιώντας κάθε στάδιο της ανάλυσης με βάση τα διεθνή πρότυπα, η DNAlogy σας εγγυάται την απόλυτη αξιοπιστία στα αποτελέσματα που παραλαμβάνετε.

Πώς μπορώ να προμηθευτώ το σετ σιελογόνου δειγματοληψίας DNAlogy-Patrotis-kit ® ?

Το DNAlogy-Patrotis-kit® μπορείτε να το προμηθευτείτε με τρεις τρόπους:

1. Βρείτε το Πλησιέστερο Φαρμακείο του δικτύου μας στο οποίο πωλείται το σετ δειγματοληψίας.

2. Επισκεφθείτε τα εργαστήρια της DNAlogy στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 98 στη Γλυφάδα για να πάρετε το σετ και να μιλήσετε με τους πραγματογνώμονές μας.

3. Παραγγείλετε το σετ δειγματοληψίας τηλεφωνικά ή μέσω της on-line φόρμας παραγγελίας.

Η διαδικασία της σιελογόνου δειγματοληψίας είναι απλή, γρήγορη, ανώδυνη και μη επεμβατική. Κάθε συσκευασία περιέχει μπατονέτες για 2 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Είναι το δείγμα αίματος καλύτερο από το δείγμα σάλιου?

Ο Μύθος: Έως και σήμερα κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη πως το αίμα είναι πιο αξιόπιστο στις εξετάσεις DNA για την εξακρίβωση της βιολογικής συγγένειας. Αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος ο οποίος έχει εσφαλμένα διαδοθεί λόγω της χρήσης του αίματος στις κλασικές μικροβιολογικές εξετάσεις.

Η Αλήθεια: Όλα τα κύτταρα του οργανισμού (εξαιρουμένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δεν έχουν πυρήνα) περιέχουν την ίδια γενετική πληροφορία. Είτε χρησιμοποιήσουμε αίμα είτε σάλιο, είτε οποιοδήποτε άλλο ιστό ή έκκριση του ανθρώπινου σώματος (τρίχες, νύχια, σωματικές εκκρίσεις), το αποτέλεσμα μιας εξέτασης DNA είναι το ίδιο αξιόπιστο.

Πλεονεκτήματα της χρήσης σάλιου: Στη DNAlogy αναπτύξαμε και χρησιμοποιούμε για όλες τις γενετικές αναλύσεις, ένα καινοτόμο πρωτόκολλο εξαγωγής DNA από δείγματα σάλιου. Προσφέρουμε έτσι μια διαδικασία δειγματοληψίας απλή, γρήγορη, ανώδυνη, μη επεμβατική και με μεγάλη ευκολία μεταφοράς των (ταχυδρομείο) και συντήρησης των δειγμάτων (>20 χρόνια, θερμοκρασία δωματίου). Η δειγματοληψία σάλιου δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους συμμετέχοντες στο χώρο τους.

 

Υπάρχει χρονικός περιορισμός από τη συλλογή ενός δείγματος μέχρι την ανάλυσή του?

Γενικά, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός από τη συλλογή των δειγμάτων μέχρι την ανάλυσή τους, αρκεί να ακολουθήσετε τις βασικές οδηγίες συλλογής και φύλαξής τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τα δείγματα με γυμνά χέρια και να διατηρείτε τα δείγματα μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Για τα δείγματα που είναι υγρά, ακολουθήστε διαδικασία στεγνώματος ή κρατήσετε τα στο ψυγείο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή και φύλαξη των δειγμάτων, πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε με την ομάδα των πραγματογνωμόνων μας.

Για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένα δείγμα με ασφάλεια?

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός αν το δείγμα έχει συντηρηθεί στις σωστές συνθήκες. Γενικά, τα δείγματα δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο και σε υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας.
Ειδικά για τη διατήρηση δειγμάτων σάλιου στη DNAlogy χρησιμοποιούμε τις ειδικές κάρτες-στυπόχαρτα στις οποίες το DNA διατηρείται για 20 χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Μπορεί να γίνει DNA τεστ πατρότητας χωρίς πατέρα εν ζωή?

Ναι, αρκεί να υπάρχει κάποιο αντικείμενο πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε και να απομονώσουμε το DNA του ατόμου που θέλουμε να εξετάσουμε. Τέτοια αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι μια οδοντόβουρτσα, ρούχα, εσώρουχα, αποτσίγαρα, τρίχες με τη ρίζα τους, χειρόγραφες σημειώσεις κ.α. ή ακόμα και τα οστά του αποθανόντος. Στην περίπτωση που το δείγμα έχει ταυτοποιηθεί με το άτομο πριν το θάνατό του (π.χ. οστά, βιοψίες κτλ) το τεστ μπορεί να έχει και νομική ισχύ.

Αν δεν υπάρχει στην κατοχή της οικογένειας δείγμα με το βιολογικό υλικό του υποτιθέμενου πατέρα, το DNA τεστ πατρότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί εμμέσως, με την εξέταση συγγενικών προς τον πατέρα ατόμων (DNA τεστ συγγένειας αδερφών/ παππού-γιαγιάς/ θείου-θείας κτλ.). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.