ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

Υποθέσεις που Λύσαμε

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η υπόθεση απαγωγής του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου ήταν από εκείνες που συγκλόνισαν και ευαισθητοποίησαν όλο το ελληνικό κοινό τη χρονιά που πέρασε. Αν και ακόμα άλυτη, με τη βοήθεια των Αρχών αλλά και της Επιστήμης (Γενετική, Εγκληματολογία) ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία που βοήθησαν τις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας από τις Αστυνομικές Αρχές και τη σύλληψη των δραστών, το ερώτημα για το που βρίσκεται σήμερα το θύμα παρέμεινε αναπάντητο. Η οικογένεια του άτυχου νεαρού μη μπορώντας να αρκεστεί στα υπάρχοντα στοιχεία αποφάσισε να κινηθεί μόνη της προκειμένου να βρει τις απαντήσεις που δεν είχαν δοθεί. Με τη σημαντική βοήθεια της Αγγελικής Νικολούλη και της εκπομπής της, η οικογένεια Παπαγεωργίου κάλεσε τον Δικαστικό Πραγματογνώμονα Δρ. Γεώργιο Φιτσιάλο, Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, DNAlogy και του ανέθεσε τον επανέλεγχο του αυτοκινήτου του Μάριου Παπαγεωργίου για την ανίχνευση ευρημάτων που τυχόν είχαν παραλειφθεί.

Δρώντας συμπληρωματικά στις αναλύσεις που είχαν ήδη πραγματοποιηθεί από τις Αρχές, ο Δρ Φιτσιάλος επιστράτευσε όλα τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι επιστήμονες της εγκληματολογίας και τα οποία έλειπαν από τις προγενέστερες αναλύσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εξέταση του εσωτερικού του αυτοκινήτου και του πορτ-μπαγκαζ με τη χρήση των ειδικών λαμπών ανίχνευσης βιολογικού υλικού, πραγματοποιήθηκε ανίχνευση φωσφορούχων κηλίδων οι οποίες ήταν ενδεικτικές της ύπαρξης βιολογικού υλικού, δείγμα από τις οποίες μεταφέρθηκε στο εργαστήριο για ανάλυση DNA και ταυτοποίηση των ατόμων από τις οποίες προέρχεται. Παράλληλα, λόγω της πιθανότητας αιματηρού γεγονότος (δολοφονικής ενέργειας), χρησιμοποιήθηκε ένα υπερσύγχρονο σπρέι το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ίχνη αίματος ακόμα και αν αυτά έχουν καθαριστεί ή πλυθεί και είναι αόρατα δια γυμνού οφθαλμού.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου όσοι ήταν παρόντες έμειναν άφωνοι όταν με τη χρήση του ειδικού σπρέι αποκαλύφθηκαν μεγάλες κηλίδες αίματος τόσο στον κυρίως χώρο του πορτ-μπαγκάζ αλλά πολύ περισσότερο κάτω από αυτόν, στη θέση της ρεζέρβας. Στο δείγμα που πάρθηκε από το σημείο αυτό, πραγματοποιήθηκε ανάλυση DNA η οποία φανέρωσε ότι το υλικό προερχόταν πράγματι από τον αγνοούμενο. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη της έρευνας καθώς δείχνει πως έχει προηγηθεί κάποιο αιματηρό γεγονός που ενδεχομένως να σχετίζεται με την υπόθεση και το οποίο θα αξιολογηθεί περαιτέρω σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα στα πλαίσια της συνολικής έρευνας. Το εύρημα αυτό καθώς και τα υπόλοιπα ευρήματα από τις αναλύσεις DNA που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του αυτοκινήτου βρίσκονται ήδη στα χέρια των ανακριτικών αρχών. 

Η έκβαση της έρευνας από τον Δρ. Φιτσιάλο αποδεικνύει ότι όσα μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο εφέ σε αστυνομικές ταινίες, σήμερα βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων με σκοπό την διεξοδική έρευνα των εγκληματικών ενεργειών. Η επιστήμη της Γενετικής και της Εγκληματολογίας οφείλει συνεχώς να εκσυγχρονίζεται και εργαλεία όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη έρευνα θα πρέπει να είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για το έργο ενός Πραγματογνώμονα που αναλαμβάνει να μελετήσει μια υπόθεση.

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΑΓΓΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΛΙΑ

Ως ένοχος για τη δολοφονία του Άγγλου τουρίστα MATTHEWS-BURTON TYRELL COURTNEY, το καλοκαίρι του 2013 στα Μάλια, είχε   προφυλακιστεί ένας ομοεθνής του που παραθέριζε επίσης στην περιοχή. Η προφυλάκιση έλαβε χώρα με βάση μια και μοναδική μαρτυρία που ανέφερε πως ο κατηγορούμενος –μεταξύ άλλων ατόμων- βρισκόταν στο σημείο τη στιγμή όπου χτυπήθηκε το θύμα, χωρίς όμως να αναφέρεται πως τον σκότωσε ο ίδιος. Οι γονείς του κατηγορούμενου που υποστήριζαν την αθωότητα του γιού τους, κάλεσαν τον Πραγματογνώμονα Δρ. Φιτσιάλο Γεώργιο να γνωμοδοτήσει επί των αποτελεσμάτων των αναλύσεων DNA που είχαν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των ερευνών των Αρχών για την υπόθεση. Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης από τον Δρ. Φιτσιάλο, επισημάνθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι από τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων δεν προκύπτει καμία ανάμειξη του κατηγορούμενου στη δολοφονία του θύματος καθώς το γενετικό του υλικό δεν ανιχνεύθηκε στα πειστήρια που συλλέχθηκαν αλλά ούτε και το γενετικό υλικό του θύματος ανιχνεύθηκε επί του κατηγορουμένου. Ύστερα από την εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μαρτυρία του Δρ. Φιτσιάλου και λόγω έλλειψης καταδικαστικών στοιχείων, ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

  Διαβάστε περισσότερες υποθέσεις εδώ.