ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

DNA ΤΕΣΤ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
Οι Δικαστικοί Πραγματογνώμονες των εργαστηρίων μας σας Εκπροσωπούν στα Ελληνικά και Διεθνή Δικαστήρια

Menu

Οδηγίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ DNAlogy-kit®
39352129

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας σας παρέχουμε εντελώς δωρεάν τα DNAlogy-kit που περιέχουν τους αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στυλεούς, οδηγίες για την τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα (in sterilized cotton swab), η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας.
Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο.

Βήμα 1
Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής της μπατονέτας τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένη μπατονέτα συλλογής στοματικού επιχρίσματος.

Βήμα 3
Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή της μπατονέτας στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε την προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάγουλο). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής με τον κωδικό «Δείγμα 1».

Βήμα 4
Αφήστε τις μπατονέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου, και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι μπατονέτες στεγνώσουν τοποθετήστε τες ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA).

DNA ΤΕΣΤ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ

DNA Τεστ με Νομική Ισχύ, σε Ποινικές Υποθέσεις. Αξιολόγηση Υπόθεσης, Ανίχνευση Βιολογικών Ιχνών, Ταυτοποίηση DNA σε οποιοδήποτε πειστήριο.

Με τα επίπεδα της εγκληματικότητας συνεχώς να αυξάνονται και την ίδια την εγκληματικότητα να χαρακτηρίζεται από ολοένα και σκληρότερες μορφές εκδήλωσης, η επίλυση υποθέσεων εγκληματικού χαρακτήρα κρίνεται αναγκαιότερη από ποτέ. Μεταξύ των εργαλείων που διαθέτουν οι αρχές για την απονομή δικαιοσύνης είναι και οι αναλύσεις DNA, ένα πολύ πολύτιμο εργαλείο το οποίο με τη σωστή χρήση και εφαρμογή μπορεί να φανερώσει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων DNA, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η συλλογή των κατάλληλων πειστηρίων με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο. Επιπλέον, για τη μελέτη του γενετικού υλικού των πειστηρίων θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ενδεδειγμένες μεθοδολογίες σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρότυπα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Τέλος, τόσο ο πραγματογνώμονας που καλείται να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα όσο και οι νομικοί που θα τα χρησιμοποιήσουν για την τελική απόφαση, θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ερμηνεύσουν σωστά και να εκτιμήσουν τη βαρύτητα της αξίας τους.

Η εικόνα είναι λίγο διαφορετική στα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη, όπου η ανάλυση του DNA αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας σε υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα (δολοφονίες, οργανωμένο έγκλημα, βιασμοί, τρομοκρατία, ληστείες, απαγωγές, εμπρησμοί, δολιοφθορές κ.α.). Πλέον, είναι δυνατή η ανίχνευση της φύσης του γενετικού υλικού (σπέρμα, σάλιο, αίμα κτλ) μέσω των ειδικών επιστημονικών τεχνικών ανίχνευσης βιολογικού υλικού και η εξαγωγή του από πολλαπλά υπόβαθρα όπως όπλα, κουκούλες, ρούχα, εσώρουχα, τσίχλες, αποτσίγαρα, τρίχες, νύχια, πιπίλες, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια, οδοντόβουρτσες και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ανιχνευθεί έστω και ελάχιστη ποσότητα βιολογικού υλικού.

Οι πραγματογνώμονες των δικανικών εργαστηρίων γενετικής DNAlogy καινοτομούν και προσφέρουν στην ελληνική δικαστική και νομική κοινότητα όλες τις σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης βιολογικού υλικού, ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA. Οι επιστήμονες των εργαστηρίων μας ως ειδικά εκπαιδευμένοι σε αυτόν τον τομέα, μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης, είτε εμβαθύνοντας στις αναλύσεις και ενισχύοντας το έργο των Αστυνομικών Αρχών όταν αυτό κρίνεται ελλιπές, είτε προσφέροντας υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου, δίνοντάς τη δυνατότητα αντεξέτασης πραγματογνωμοσυνών σε επίπεδο συγγραφής ή σε επίπεδο νέων εργαστηριακών αναλύσεων, είτε επεμβαίνοντας στον τόπο του εγκλήματος, για την ανίχνευση, αξιολόγηση και συλλογή των κατάλληλων πειστηρίων.

Τα εργαστήρια της DNAlogy είναι στελεχωμένα από Δικαστικούς Πραγματογνώμονες εγγεγραμμένους στις λίστες που τηρούνται στα αρχεία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας και είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005.