Τελευταία Νέα

Covid-19: Για πόσο χρόνο παραμένει ο ιός Sars-Cov-2 στις επιφάνειες;

Καθώς η πανδημία του Covid-19 συνεχίζεται παγκοσμίως με αμείωτο ρυθμό, είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε από τον ιό. Οι φόβοι για τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή εγείρονται, για το λόγο αυτό οι πραγματογνώμονες της DNAlogy συνέλεξαν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για το πόσο αντέχει ο ιός στις επιφάνειες, αλλά και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Σε όλες τις χώρες παγκόσμια, οι σκηνές σε δημόσιους χώρους είναι περίπου ίδιες: άνθρωποι αποφεύγουν τις χειραψίες, προσπαθούν να ανοίξουν τις πόρτες με τους αγκώνες, καθαρίζουν μανιωδώς τα προσωπικά τους αντικείμενα με αντισηπτικά. Όπως γνωρίζουμε ήδη όλοι μας ο Sars-Cov-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 μεταδίδεται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται από τη μύτη και το στόμα. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους ανθρώπους, σε επιφάνειες γύρω μας, σε αντικείμενα, ρούχα αλλά και να παραμείνουν στον αέρα.

Για πόσο χρόνο παραμένει ο ιός SarsCov-2 στις επιφάνειες;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες.

Μια πτυχή που πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας είναι πόσο καιρό ακριβώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα. Εξαιτίας της ξαφνικής έξαρσης της πανδημίας, πολλές κατευθυντήριες γραμμές και στρατηγικές κατά της μετάδοσης εξακολουθούν να αναφέρουν ασαφείς πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής του ιού στο περιβάλλον

Οι κορωνοϊοί είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί όσον αφορά το πού και πώς μπορούν να επιβιώσουν, και οι ερευνητές παγκοσμίως αρχίζουν τώρα να κατανοούν περισσότερα για το πώς αυτό επηρεάζει την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Enviromental Research and Public Health τον Μάιο, οι διάφοροι κορωνοϊοί παραμένουν σε μολυσματική κατάσταση επάνω στις επιφάνειες για αρκετές ημέρες, ακόμα και έως εννέα. Συγκεντρωτικά, άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει σε γυάλινες επιφάνειες και χαρτί έως 5 ημέρες, σε ξύλινες επιφάνειες έως 4 ημέρες, σε πλαστικό και ατσάλι έως 3 ημέρες. Αυτό συνεπάγεται ότι οι επιφάνειες μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή δευτερογενούς μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. Η ικανότητα του ιού να παραμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στις διάφορες επιφάνειες, υπογραμμίζει τη σημασία καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών.

Υπάρχει τρόπος να ανιχνεύσουμε τον ιό SarsCov-2 στις επιφάνειες;

Ένας αξιόπιστος τρόπος αντιμετώπισης έχει δοθεί από τα Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy: «Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών πρέπει να ελέγχεται μέσω της δειγματοληψίας των κρίσιμων περιβαλλοντικών επιφανειών κοινής χρήσης» αναφέρουν οι πραγματογνώμονες των εργαστηρίων. Για το σκοπό αυτό, τα Εργαστήρια DNAlogy παρέχουν τη δυνατότητα μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του ιού στις επιφάνειες, με τη δημιουργία του ειδικού DNAlogy-COVID-19 kit®, όπου ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στα κρίσιμα σημεία κοινής χρήσης ώστε να εντοπίσει έγκαιρα την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2.

Η ανάλυση των δειγμάτων γίνεται μέσω μοριακού ελέγχου ποιοτικής ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 μέσω RT Real-Time PCR. Το γενετικό υλικό (RNA) του ιού απομονώνεται, μεταγράφεται σε cDNA και εν συνεχεία πολλαπλασιάζεται και ανιχνεύεται. Το θετικό αποτέλεσμα καταδεικνύει την παρουσία RNA του ιού και τα αποτελέσματα παραδίδονται το αργότερο εντός 72 ωρών

Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης έχει δοθεί από τα Εργαστήρια DNAlogy, με τη δημιουργία ειδικού DNAlogy-COVID-19 kit®.

Ο έλεγχος των επιφανειών είναι μια συμπληρωματική ή εναλλακτική λύση που προσφέρει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο με χαμηλότερο κόστος αφού ο τακτικός έλεγχος των επιφανειών αντιστοιχεί στον ταυτόχρονο έλεγχο όλων των ατόμων που βρίσκονται ή επισκέπτονται έναν χώρο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως μέσω του ελέγχου των σημείων κοινής χρήσης όπως πόμολα, χειρολαβές, διακόπτες ρεύματος, κουμπιά ανελκυστήρα, επιφάνειες  γραφείου, βρύσες κ.τ.λ., ο ιός μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και 7 ημέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η δειγματοληψία είναι πολύ απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον χρήστη με απόλυτη ασφάλεια. Το ειδικά διαμορφωμένο σετ δειγματοληψίας DNAlogy-COVID-19 kit, περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη δειγματοληψία καθώς και αναλυτικές οδηγίες. Η δειγματοληψία περιλαμβάνει τη συλλογή υλικού από μια επιφάνεια 25 cm2 μέσω σάρωσης με βαμβακοφόρο στειλεό, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο μεταφοράς. Όλα τα φιαλίδια τοποθετούνται μαζί σε ειδική συσκευασία μεταφοράς βιολογικού υλικού με σκοπό την ασφαλή αποστολή τους στα εργαστήρια.