ΕUROPEAN CENTER FOR GENETICS & DNA IDENTIFICATION

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ
Λίγα λόγια για το τεστ στα φαρμακεία

Menu

Οδηγίες
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΕΛΟΓΟΝΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ DNAlogy-kit®
39352129

Για την διεξαγωγή της δειγματοληψίας σας παρέχουμε εντελώς δωρεάν τα DNAlogy-kit που περιέχουν τους αποστειρωμένους βαμβακοφόρους στυλεούς, οδηγίες για την τη δειγματοληψία και έντυπα για την συμπλήρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων.
Στόχος της δειγματοληψίας είναι να συλλέξουμε όσο το δυνατό περισσότερα κύτταρα από το εσωτερικό του μάγουλου και να τα εναποθέσουμε πάνω στην αποστειρωμένη μπατονέτα (in sterilized cotton swab), η οποία θα προστατέψει το DNA μέχρι την μεταφορά στο εργαστήριο μας.
Προσοχή: Αποφύγετε κάθε επαφή με την κεφαλή της μπατονέτας.
Να μη γευματίσετε, πιείτε ή καπνίσετε για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τη δειγματοληψία.
Συλλέξετε δύο ξεχωριστά δείγματα για κάθε άτομο.

Βήμα 1
Σημειώστε στο σωλήνα συλλογής της μπατονέτας τον κωδικό «Δείγμα 1» και την ημερομηνία δειγματοληψίας.

Βήμα 2
Ανοίξτε προσεκτικά τον πρώτο σωλήνα συλλογής κρατώντας τον από το πλαστικό κόκκινο χερούλι και αφαιρέστε προσεκτικά την αποστειρωμένη μπατονέτα συλλογής στοματικού επιχρίσματος.

Βήμα 3
Δειγματοληψία : Κρατώντας το πλαστικό κόκκινο χερούλι τοποθετήστε την κεφαλή της μπατονέτας στο εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο) και τρίψτε την προς κάθε κατεύθυνση αρκετές φορές (20 δευτερόλεπτα σε κάθε μάγουλο). Επαναλάβετε τα βήματα 1-3 με τον δεύτερο σωλήνα συλλογής με τον κωδικό «Δείγμα 1».

Βήμα 4
Αφήστε τις μπατονέτες να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες (όχι λιγότερο) σε θερμοκρασία δωματίου, και σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από οποιαδήποτε πηγή μόλυνσης. Όταν οι μπατονέτες στεγνώσουν τοποθετήστε τες ξανά στους σωλήνες συλλογής.

Βήμα 5
Τοποθετήστε τους δύο σωλήνες συλλογής που περιέχουν το βιολογικό υλικό προς ανάλυση στον ειδικό φάκελο απάντησης και στείλτε τον πίσω στη DNAlogy μαζί με το συμπληρωμένο έντυπο στοιχείων (έντυπο εντολής διενέργειας ανάλυσης DNA).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

Τα εργαστήρια γενετικής της DNAlogy ξεκίνησαν τη διάθεση του νέου σιελογόνου δειγματοληψίας κιτ, DNAlogy-Patrotis-kit®, σε επιλεγμένα φαρμακεία, για την πραγματοποίηση DNA Τεστ Πατρότητας/Βιολογικής Συγγένειας. Για να γίνεται μέλη του δικτύου των συνεργαζόμενων φαρμακείων και να προμηθευτείτε τα DNAlogy-Patrotis-kit® επικοινωνήστε ηλεκτρονικά με τα εργαστήρια της DNAlogy ή καλέστε μας στο 2109650370.

Λίγα λόγια για το τεστ στα φαρμακεία

 Η DNAlogy ακολουθώντας τα πρότυπα προηγμένων χωρών όπως η Αμερική, η  Γερμανία, η Ισπανία και η Αγγλία, παρέχει πλέον και στα ελληνικά φαρμακεία το  DNAlogy Patrotis-kit. Η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία καθιστά εύκολη την  πρόσβαση του κοινού στις καινοτόμες αυτές εξετάσεις DNA, εξοικειώνοντάς το με τα  πιο σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα.  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πελάτης  αγοράζει από το φαρμακείο μόνο το σετ δειγματοληψίας και όχι την ανάλυση, αφού  αυτή απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Αφού πραγματοποιήσει τη δειγματοληψία στο χώρο του, ο πελάτης στέλνει τα δείγματα στα εργαστήρια της DNAlogy για ανάλυση. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους επιστήμονες και ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα, εξασφαλίζοντας την επιστημονική εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Σε κάθε ανάλυση DNA χρησιμοποιούνται 16 - τουλάχιστον - διεθνώς αναγνωρισμένοι γενετικοί τόποι, γεγονός που προσδίδει στο τεστ παγκόσμια αναγνώριση.

Στο μέλλον, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι τύποι εξετάσεων DNA (όπως οι Φαρμακογενετικές εξετάσεις) με σκοπό την απλοποίηση των μέχρι σήμερα πολύπλοκων διαδικασιών, πάντα όμως υποστηριζόμενες από το υψηλότερο επιστημονικό υπόβαθρο και με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Οφέλη φαρμακοποιού

 Η εισαγωγή του DNAlogy Patrotis-kit στα φαρμακεία προσφέρει στο φαρμακοποιό  πολλά οφέλη. Η πώληση προϊόντων επιστημονικής έρευνας και ανάλυσης  αναβαθμίζει το κύρος των φαρμακείων καθώς και το επιστημονικό επίπεδο των  παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο φαρμακοποιός, εκτός από την πώληση  φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει πλέον τη δυνατότητα να αναβαθμίσει το ρόλο του  και να αποτελέσει επιστημονικό σύμβουλο του απλού ανθρώπου που επιλέγει την  αγορά του κιτ. Στην ουσία αποτελεί φορέα της επιστημονικής γνώσης για τη μετάδοσή της στο ευρύ κοινό. Το γεγονός αυτό ανοίγει νέους ορίζοντες στα φαρμακεία και τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από τα στενά πλαίσια της πώλησης φαρμακευτικού υλικού.

Η πώληση τέτοιων προϊόντων μπορεί να ενισχύσει οικονομικά τα φαρμακεία. Εκτός από το άμεσο κέρδος που προκύπτει από την πώληση του προϊόντος στο φαρμακείο, η DNAlogy κάνει ένα βήμα παραπέρα θέλοντας να στηρίξει την πρωτοβουλία των φαρμακοποιών και προσφέρει το DNA Τεστ Πατρότητας στην προνομιακή τιμή των 299 ευρώ (29 ευρώ στο φαρμακείο + 270 ευρώ η ανάλυση) έναντι της τιμής των 339 ευρώ που αυτό κοστίζει αν ο πελάτης απευθυνθεί εξαρχής στο Κέντρο Γενετικής.

Ειδικά στις μέρες μας όπου η αγορά του φαρμάκου συρρικνώνεται ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός του επαγγέλματος μεγαλώνει, ο φαρμακοποιός οφείλει να καινοτομήσει, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και να στραφεί σε νέα ανταγωνιστικά και κερδοφόρα προϊόντα.   Οι φαρμακοποιοί που θα επιλέξουν να συνεργαστούν με την DNAlogy θα γίνουν μέλη του δικτύου της DNAlogy (partner program), και θα καταγράφονται στις λίστες ανά πόλη στο διαδικτυακό τόπο της DNAlogy. Έτσι ο κάθε πελάτης θα μπορεί να βρει απλά και γρήγορα το φαρμακείο συνεργάτης που παρέχει τα σετ δειγματοληψίας στην πόλη του.

Οφέλη καταναλωτή

Η διάθεση του DNAlogy Patrotis-kit από τα φαρμακεία, φέρνει κάθε άνθρωπο ένα βήμα πιο κοντά στην ίδια του την ύπαρξη. Η γνώση της βιολογικής μας ταυτότητας είναι ένα ισχυρό όπλο για την ανεύρεση της αλήθειας, του ύψιστου αγαθού της ζωής. Η εξακρίβωση των βιολογικών καταβολών μας αποτελεί μια αστείρευτη πηγή πληροφόρησης τόσο για το παρελθόν και τους βιολογικούς μας προγόνους όσο και για το μέλλον και την πρόληψη ή αντιμετώπιση κληρονομικών ασθενειών, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα της DNAlogy, προσφέρει πλέον την εύκολη πρόσβαση κάθε πολίτη ανεξαιρέτως στις νέες αυτές υπηρεσίες.

Τι περιλαμβάνει το DNAlogy Patrotis-kit και πώς πραγματοποιείται;

Κάθε κιτ που πωλείται στα φαρμακεία περιέχει:

  1. 4 μπατονέτες δειγματοληψίας (2 για κάθε συμμετέχοντα)
  2. 1 σακουλάκι εναλλακτικού δείγματος
  3. Οδηγίες Δειγματοληψίας
  4. Έντυπο συμπλήρωσης στοιχείων
  5. Φάκελος απάντησης


Α) Σιελογόνος Δειγματοληψία
 Όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν την ίδια γενετική πληροφορία. Συνεπώς η ανάλυση του DNA είναι ανεξάρτητη από την πηγή προέλευσής του. Πάνω σε αυτή τη βάση, η DNAlogy πρωτοπορώντας στα επιστημονικά δεδομένα, χρησιμοποιεί για τη συλλογή γενετικού υλικού τα ειδικά σχεδιασμένα, σιελογόνου δειγματοληψίας, DNAlogy-Patrotis-kit. Η λήψη σάλιου πλεονεκτεί έναντι της λήψης αίματος καθώς είναι απλή, μη επεμβατική, γρήγορη, εύκολη και διακριτική. Τα πλεονεκτήματα αυτά σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις αναλύσεις, κάνει το τεστ αυτό την πιο έγκυρη και αξιόπιστη λύση για την εξακρίβωση της πατρότητας.
Η διαδικασία του τεστ ολοκληρώνεται σε τρία (3) βήματα:

  1. Αγορά του σετ δειγματοληψίας από το φαρμακείο
  2. Λήψη σάλιου από τη στοματική κοιλότητα
  3. Αποστολή των δειγμάτων στο εργαστήριο

Τα αποτελέσματα παραδίδονται σε 3 έως 7 εργάσιμες μέρες.

Β) Εναλλακτικά δείγματα
Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση της σιελογόνου δειγματοληψίας από τους συμμετέχοντες, υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης εναλλακτικών δειγμάτων. Τέτοια δείγματα θα μπορούσαν να είναι: τσιγάρα, τσίχλες, νύχια, τρίχες (με τη ρίζα τους), οδοντόβουρτσες, πιπίλες, ρούχα, εσώρουχα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, χειρόγραφες σημειώσεις και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο οποίο πιθανολογείται η ύπαρξη γενετικού υλικού. Για την αποστολή εναλλακτικών δειγμάτων στο εργαστήριο, στο κιτ περιλαμβάνεται ένα ειδικό σακουλάκι με την ένδειξη «Εναλλακτικό Δείγμα».

Χρήσιμες Επιστημονικές έννοιες (DNA, Κληρονομικότητα, Βιολογική Ταυτότητα)

 DNA
 To DNA (δεσοξυριβο-νουκλεϊκό οξύ) είναι το γενετικό υλικό του κυττάρου. Τα δομικά  συστατικά του ονομάζονται νουκλεοτίδια και η δομή του έχει τη μορφή διπλής έλικας.  Το DNA φέρει όλη την πληροφορία που είναι απαραίτητη για την ύπαρξή μας και η  οποία βρίσκεται κωδικοποιημένη στα τμήματα που ονομάζονται γονίδια.

Παρόλα αυτά, ανάμεσα στα γονίδια υπάρχουν τμήματα DNA τα οποία δε φέρουν καμία πληροφορία - μη κωδικές περιοχές - είναι όμως πολύ χρήσιμα για την εξακρίβωση της βιολογικής/γενετικής μας ταυτότητας. Η μελέτη αυτών των περιοχών για την εξακρίβωση των βιολογικών δεσμών δεν μπορεί να αποκαλύψει καμία άλλη πληροφορία για το άτομο που εξετάζεται.

Κληρονομικότητα
Το DNA κάθε ανθρώπου προέρχεται κατά 50 % από το βιολογικό του πατέρα και κατά 50% από τη βιολογική του μητέρα. Αυτή η ροή πληροφορίας από τη μια γενιά στην άλλη είναι απόλυτα ισοζυγισμένη (50-50) με αποτέλεσμα η σύγκριση του DNA (μη κωδικές περιοχές) ενός ατόμου με εκείνο της μητέρας ή/και του πατέρα, να μας επιτρέπει την εξακρίβωση της βιολογικής σύνδεσης των ατόμων.

Βιολογική Tαυτότητα
Η βιολογική ταυτότητα κάθε ανθρώπου είναι η βάση της ύπαρξής του και αποτελεί το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο για το ποιοί είμαστε. Οι πληροφορίες που παρέχει δεν αλλοιώνονται στο χρόνο ούτε μπορούν να αλλάξουν, δίνοντας τη δυνατότητα ταυτοποίησης ενός ατόμου ακόμα και όταν κανένα άλλο στοιχείο δεν είναι διαθέσιμο. Η βιολογική ταυτότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την καταγραφή του προσωπικού συνδυασμού DNA που χαρίζει στον καθένα τη μοναδικότητά του στον κόσμο. Η γνώση της βιολογικής μας ταυτότητας είναι πολύ σημαντική καθώς μέσω αυτής μπορούμε να ταυτοποιήσουμε τους βιολογικούς μας συγγενείς. Μια τέτοια γνώση βοηθάει κάθε άνθρωπο να συνάψει πιο βαθιούς και ειλικρινείς δεσμούς με τα άτομα του περιβάλλοντός του, να γνωρίζει τις καταβολές του και το σημαντικότερο, να προφυλαχθεί ή να αντιμετωπίσει καλύτερα τα κληρονομικά νοσήματα.